Sentimentul de simpatie este destul de des intalnit in viata de zi cu zi. Acesta isi poate face aparitia atunci cand te astepti cel mai putin, iar faptul ca poti simpatiza persoane de la serviciu sau din cercul comun de prieteni este un lucru ce poate sta la baza unor relatii de durata.
Simpatia pe care o simtim fata de o persoana de sex opus este sentimentul predominant ce sta la baza unei relatii de prietenie si de casatorie. Atunci cand vedem in jurul nostru cupluri fericite, sentimentul de simpatie pe care il avem fata de acestea ne induce nevoia de a impartasi aceleasi sentimente cu o persoana de sex opus, iar acesta este momentul in care pornim in cautarea jumatatii.
Cautarea unui partener nu trebuie insa lasata in seama unei simpatii de moment, a hazardului sau a sentimentului ca „fiecare sac isi are peticul”.
Sentimentul ce sta la baza unei relatii nu poate fi definit exact. Acesta este un amestec de sentimente contradictorii. Simpatia, educatia, iubirea, complementaritatea, toate acestea compun un amestec ce poate duce la o relatie pentru toata viata.
Valorile ce stau la baza unei relatii constau in comportamentul nostru fata de cei din jur si de sentimentul de simpatie pe care il trezim in randul acestora. Un tip de om simpatic este indragit, iar societatea tinde sa fie mai permisiva fata de acesta si sa ii treaca cu vederea anumite abateri.
Simpatia este elementul de baza in societate
Teoriile referitoare la gasirea jumatatii perfecte sunt multiple. O serie de cercetatori sustin ca pe primul plan se afla teoria evolutionista, ce presupune ca alegerea partenerului se face pe criterii pur biologice (barbatii prefera femei mai tinere, cu gene mai puternice, in timp ce femeile sunt atrasa de barbatii ce le garanteaza stabilitatea si prosperitatea familiei.
Teoria sociala are parte de sustinatori la fel de numerosi. Aceasta sustine ca alegerea unui partener se face numai in functie de anumite procese sociale si nu tine seama de criteriile biologice. Aceasta teorie este sustinuta preponderent de femei, ce sustin ca doamnele sunt atrase in permanenta de parteneri mult mai bogati, ce le pot oferi mai multi bani si putere sociala.
Deoarece in viata nu exista un adevar absolut, este cert ca atunci cand ne indragostim de cineva comportamentul ne este influentat atat de aspectele biologice, cat si de cele sociale. Astfel, suntem atrasi in primul rand de aspectul fizic al partenerei, iar apoi de felul in care aceasta se manifesta si de modul in care gandeste.
Atunci cand ne indragostim, sentimentul nu isi face aparitia dintr-o data. Mai intai apare simpatia pe care o nutrim pentru acea persoana, iar cu timpul sentimentele se adancesc.
Este foarte important insa sa acordam atentia necesara semnelor non verbale ce sunt emise de partenerul pe care il simpatizam. Astfel barbatii trebuie sa fie mult mai atenti la aceste semne, deoarece indica ca femeia este captivata de comportamentul si sarmul acestora, iar barbatii se afla pe drumul cel bun.
Simpatia se manifesta in primul rand prin priviri sugestive. Daca o persoana te priveste insistent si iti sustine privirea timp de cateva secunde, apoi isi lasa ochii in jos, este un semnal ca persoana respectiva este interesata de noi si doreste sa ne cunoasca.
Privirile sugestive sunt numai primul pas. Acestea sunt urmate de miscari alerte ale corpului. Astfel, ne vom schimba directia corpului si il vom indrepta spre persoana pe care dorim ao cunoastem mai bine, hainele si parul vor fi aranjate mult mai des, iar ochii se vor micsora si privirea noastra va fi asemanatoare cu cea a unei feline.
Zambetele se vor adanci, buzele vor fi atinse inconstient cu limba, iar corpul nostru va imita in mod inconstient miscarile persoanei de care suntem atrasi.
Gasirea perechii perfecte poate fi o misiune foarte grea
Atunci cand suntem in cautarea jumatatii trebuie sa fim constienti ca ne inhamam la o misiune foarte grea. Chiar si atunci cand suntem intr-o relatie ce merge foarte bine, fericirea in cuplu este deosebit de sensibila, iar o simpla cearta poate degenera si se poate transforma intr-o despartire dureroasa.
Desi discutiile in contradictoriu sunt benefice pentru inlaturarea tensiunii din cuplu, acestea nu trebuie niciodata sa depaseasca o anumita limita.
Astfel, cercetatorii au identificat nu mai putin de trei tipuri de atitudini abordate fata de conflict: nestatornicia, validarea si evitarea.
Cele mai mari probleme isi fac aparitia intre un partener ce se manifesta conflictual prin tipete si unul ce incearca prin orice metode sa evite conflictul. Astfel si-a facut aparitia exercitiul „hop si au”, ce are rolul de a imbunatati comunicarea in cuplu.
In momentul in care partenerul ne va jigni vom spune „au”, pentru a ne atentiona jumatatea ca o anumita limita a fost depasita, iar acesta va reactiona si va spune „hop”, iar aceste doua momente vor avea rolul de a calma situatia si ne va oferi ragazul necesar pentru a continua discutia fara tipete.
Desigur ca nu este garantat ca aceasta metoda va functiona pentru fiecare cuplu in parte, insa este la latitudinea fiecaruia de a descoperi o cale de a trece peste conflicte si a contina relatia de cuplu.
Cei mai multi dintre noi se feresc de o relatie de cuplu prea stransa datorita faptului ca indiferent de cat de simpatica ne este persoana de langa noi, exista riscul ca aceasta sa gaseasca pe altcineva si sa ne paraseasca.
Nu trebuie sa facem insa o tragedie din aceasta situatie, iar pasii prin care ne putem gasi noi simpatii si noi prieteni sunt destul de simpli.
Viata cotidiana a inceput sa se desfasoare din ce in ce mai mult in mediu virtual. Nu trebuie sa ne temem sa ne impartasim pasiunile in mediu virtual, deoarece astfel ne putem gasi foarte usor prieteni cu pasiuni comune cu ale noastre.
Site-urile dedicate anumitor pasiuni ne pot aduce multi prieteni, iar platforme sociale ca Twitter, Facebook, etc nu trebuie sa lipseasca dintre preocuparile noastre cotidiene. Astfel, intr-o perioada scurta de timp, vom ajunge in situatia de a ne intalni cu prietenii virtuali la cafenele sau restaurante, iar de aici si pana la gasirea unei noi simpatii nu mai este decat un pas.
Tot mediul virtual este acela ce ne tine in permanenta informati cu toate evenimentele mondene ce au loc in orasul nostru. Astfel ne vom putea face o agenda a evenimentelor ce ne intereseaza, iar cu un simplu click vom confirma participarea.
Prietenii nu isi vor face si siguranta aparitia daca stam inchisi in casa, iar fiecare iesire va fi un potential loc unde ne vom putea intalni noi prieteni.
O atitudine pozitiva ne va face simpatici si bineveniti aproape oriunde. Este esential sa nu uitam sa zambim, iar studiile au demonstrat ca oamenii veseli si zambitori sunt perceputi ca fiind deschisi si prietenosi. Este necesar insa sa nu cadem in extrema cealalta si sa zambim prosteste la toate glumele, deoarece atunci vom fi perceputi ca usuratici.
Trebuie sa fim atenti sa zambim sincer, deoarece zambetul de complezenta este foarte usor de recunoscut.
Simpatiile isi pot face aparitia si la varste inaintate
Sentimentele nu pot fi controlate, indiferent de varsta la care am ajuns si de experienta de viata pe care o avem. Desi perioadele in care ne facem cel mai usor prieteni sunt legate de tinerete, cand avem mai multe lucruri in comun cu cei ce ne inconjoara, prietenii nu vor intarzia sa apara chiar daca avem timpul ocupat de familie, iar varsta noastra este mai inaintata.
Astfel, odata trecuti de 30 de ani orizontul nostru se schimba. Familia si copii ne ocupa cea mai mare parte a timpului, dar in mod paradoxal aceste activitati ne pot pune in contact cu foarte multa lume.
Activitatile pe care le avem impreuna cu copii ne pot pot aduce noi prieteni, iar faptul ca un antrenament de baschet al copilului ne poate scoate in cale o amica cu care nu ne-am mai vazut de foarte multi ani poate insemna un nou inceput.
Pentru a ne face noi prieteni nu trebuie sa refuzam nicio invitatie. Fie ca este vorba despre un eveniment de serviciu sau de o petrecere unde a fost invitat fiul nostru, nu stim niciodata ce persoane isi pot face aparitia, iar interactiunile ce le stabilim cu acestia pot insemna foarte multe relatii de prietenie.
Indiferent de varsta, nu trebuie sa uitam sa ascultam. Oamenii deschisi catre problemele altora sunt asociati cu persoane de incredere, pe care prietenii se pot baza in rezolvarea tuturor problemelor.
Atunci cand cunoscutii ne comunica lucruri placute este necesar sa fim entuziasti si sa ii felicitam pentru alegerile lor, iar in momentul in care acestia au probleme va trebui sa ii ajutam sa le depaseasca si sa empatizam cu durerea acestora.
Trebuie sa ascultam activ tot ce ne povestesc cei din jur, iar acest lucru va fi mult mai usor de realizat daca ne inchipuim ca facem parte dintr-o piesa de teatru interactiva si dorim sa aflam cat mai repede deznodamantul.
Cand ascultam activ si ne implicam in discutie, vom observa ca vom fi considerati unul dintre cei mai simpatici oameni, chiar daca noi am vorbit cea mai mare parte a timpului.
Este ideal daca am putea sa repetam si sa consolidam spusele celor din jur, deoarece oamenilor le place sa auda confirmarea parerilor exprimate si au nevoie de validarea acestora.
Sfaturile le vom oferi numai in masura in care ne-au fost cerute. Nu trebuie sa cadem in capcana de a oferi sfaturi cu orice pret, deoarece riscam sa fim catalogati ca aroganti sau chiar autoritari, chiar daca sfaturile au fost oferite cu cea mai buna intentie.
Pentru a stabili mai repede o relatie de prietenie trebuie sa ne aratam interesati de pasiunile celor din jur. Acest lucru este cu atat mai usor de realizat atunci cand suntem sincer interesati de a invata lucruri noi, iar aceasta metoda este infailibila in momentul in care o abordam cu cea mai mare sinceritate.
Daca reusim sa ne aratam interesati de pasiunile altor oameni, atunci vom avea foarte multe lucruri noi de invatat, iar cei din jur ne vor considera simpatici, deoarece una dintre marile placeri ale omului este sa ii invete pe cei din jur ce le place lor.
Trebuie sa fim atenti la numele persoanelor pe care le intalnim si sa nu ezitam sa le spunem acestora pe nume de cat mai multe ori. Astfel, fiecare persoana se va simti importanta, iar noi vom fi considerati prieteni adevarati.
Aceasta metoda are succes chiar si cu chelnerii sau cu persoanele ce lucreaza in mall-uri. Am observat ca un simplu „salut, George” imi aduce mai multa simpatie din partea acestora, iar solicitudinea lor este mult mai mare fata de restul clientilor ce sunt prezenti in local.
Cititul ne face mai simpatici in ochii persoanelor din jur
Chiar daca cititul pare o indeletnicire venita din negura timpului, persoanele ce citesc foarte mult sunt considerate mult mai simpatice fata de ceilalti. Cititul ne face mai buni si mai empatici la problemele altora, iar reactiile noastre vor fi mai putin dure si vom sari mai des in ajutorul altora.
Cei ce citesc interactioneaza intr-o maniera mai civilizata cu cei din jur si sunt mult mai simpatizati ca cei ce isi petrec timpul in fata televizorului sau a calculatorului.
Comportamentul cititorilor depinde foarte mult si de tipul cartilor pe care le citesc. Astfel, fanii romanelor de fictiune au un comportament pozitiv in societate, iar cei ce prefera romanele de dragoste sunt empatici si tandri.
Cei ce citesc romane experimentale sunt insa perceputi ca cei mai simpatici si mai analitici oameni, deoarece au capacitatea de a analiza o situatie din mai multe unghiuri ai accepta mai multe puncte de vedere.
Cititorii sunt obisnuiti sa poarte o discutie cu cea mai mare atentie si sa valorifice la maxim timpul petrecut cu persoanele ce ii inconjoara. Acestia sunt concentrati asupra discutiei si nu se lasa distrasi de zgomotele din jur sau nu isi consulta telefonul mobil din cinci in cinci minute.
Atunci cand ne consultam des smartphone-ul este o dovada de badaranie, ce denota faptul ca omul de langa noi nu este respectat si apreciat.
A fi simpatic si a iti face prieteni nu este un lucru ce se invata pe parcursul vietii. Cu aceste calitati ne nastem fiecare si este bine sa cautam sa le dezvoltam.